Poradna

MUDr. Petr Výborný, CSc., FEBO

V privátní ambulantní sféře se věnuje léčebně preventivní, terapeutické a konzultační činnosti ve specializované glaukomové poradně. V Oční klinice Lexum se věnuje problematice glaukomu a laserové terapie. Je autorem kapitol Glaukom v celostátních učebnicích Oční lékařství určených pro pregraduální i postgraduální studium, řady odborných článků, vzdělávacích kurzů a několika set přednášek.

  • Studoval na Lékařské fakultě UK Praze.
  • Absolvoval řadu zahraničních stáží, např. na University of Amsterdam v Holandsku, University of Stanford, California v USA, University of Madison, Wisconsin v USA.
  • Je členem České oftalmologické společnosti, zakládajícím členem České glaukomové společnosti, členem Evropské glaukomové společnosti a členem Americké akademie očních lékařů.
  • Od roku 2004 pracuje na oční klinice 1.LF UK a ÚVN Praha, postupně ve funkcích zástupce přednosty pro poskytování zdravotní péče a pro výuku, vedoucího lékaře ambulance a vedoucího glaukomového centra, nyní na částečný úvazek na pozici odborného asistenta, stážisty a člena Etické komise ÚVN.

Položit dotaz

Návštevník se ptá: 23. 5. 2024
Dá se utlumit bolest při glaukomu kromě kapek i nějakou tabletkou
Na otázku odpovídá:
Dotaz nebo konstatování? Nevidím otazník, potřebný k formulaci otázky.
Chronický prostý glaukom nebolí a žádnými tabletkami se tedy není potřeba "tlumit". Akutní záchvat glaukomu uzavřeného úhlu, pro který bolest typická je, je třeba řešit urgentně a striktně podle pokynů odborníka podle stavu v konkrétním případu.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 17. 5. 2024
Dobrý den, jsem 70 letá důchodkyně a léčím se 15 let s glaukomem. Beru kapky obsahující latanoprost, letos zjištění makul.degenerace na pravém oku, upuštění od oper.katarakty, aplikace afliberceptu, stav zlepšen. Beru escitalopram 15mg. bohužel se slabým efektem, prosím o doporučení náhrady, která by nebyla riziková pro stav mého zraku ost. léky s účinnou látkou rosuvastatin. Děkuji velmi .
Na otázku odpovídá:
Některé léky předepisované z psychiatrické nebo neurologické indikace mohou působit v některých případech zvýšení nitroočního tlaku, a to zpravidla u jednoho z typů glaukomu, a to s uzavřeným komorovým úhlem. To nejspíše nebude tento případ, kapky s účinnou látkou latanoprost jsou indikované u glaukomu s úhlem otevřeným. Každopádně případnou změnu terapie ze zavedené léčby escitalopramem musí provést specialista, který ji nasadil.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 17. 5. 2024
Dobrý den,
manželka má zelený zákal v obou očích. Jedno operováno druhé zatím ne. Denně si kape oční kapky. Nyní má oční tlaky 17 a 18. Oční lékař jí poradil užívat k tomu ještě konopné kapky / ne kapáním do očí /, ale ústně. Údajně by to podpořilo snížení nitroočního tlaku.
Také jsem se dozvěděl , že se dají sehnat kapky neznám přesný název, olej s obsahem 1% THC obohacený o terpeny jako myrcen, limonen, pinén nebo karyofylen.
Prosím poraďte co by měla užívat a co by bylo pro ní vhodné.
Předem děkuji za každou radu a přeji Vám moc pohodový den.
Jirka
Na otázku odpovídá:
V první řadě je třeba dodržovat léčebný režim nastavený očním lékařem, a to léčbu doporučenými očními kapkami určenými primárně k léčbě glaukomu. Teprve ve druhé linii lze uvažovat o doplňkové léčbě tzv. doplňky stravy, tedy včetně zmíněným přípravkem s THC. Klinické studie jsou provedeny s dobrými výsledky u očních kapek obsahujících citikolin. Informace podá a případně objedná lékárník.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 16. 5. 2024
Dobrý den pane doktore,
rád bych se zeptal na následující situaci.

V minulosti jsem absolvoval 2x laserový refrakční zákrok (LASEK -6DP OPL, po 5 letech dokorekce ~ -2DP metodou PRK), přičemž mi byl v roce 2020 diagnostikován (vzhledem k tloušťce rohovky) hraniční nitrooční tlak (20 mmHg) + sklivcové zákaly, provedeno OCT, perimetr a nasazeny oční kapky obsahující latanoprost.

NOT je pravidelně kontrolován po půl roce a po zaléčení vždy naměřeno ~15mmHg, nicméně před pár dny mi bylo opět naměřeno 20 mmHg (kontrola proběhla dopoledne po "noční" a dvěma redbully) a mírně zhoršené OCT. Normálně energ. nápoje ani kafe nepiji, žiju poměrně sportovně (2x týdně 2-2.5km stylem prsa), držím dietu, jím ovoce, chodím pěšky, pokud to jde.

U praktického lékaře na screeningu mi dali Holter, který vyšel hraničně (avg. 140/90), nicméně vzhledem ke sportovní postavě dle lékařky není třeba řešit.

Jednu neřest mám a to je nikotin (el. cigareta - nejslabší verze), kterého se pomalu zbavuji.

Rád bych se zeptal, zdali může mít souvislost s vyšším NOT např. stres (podnikání), případně zmíněný nikotin, ev. jak předcházet vysokým hodnotám.



Děkuji
Na otázku odpovídá:
Dobrý den, je dobré, že jste v péči očního lékaře. Hodnoty nitroočního tlaku po zákrocích na rohovce jsou hůře interpretovatelné, takže je třeba sledovat bedlivě v čase výsledky dalších vyšetření. Z dotazu vyplývá, že toto se děje. Cílový nitrooční tlak by měl být stanoven na nižší hodnotu. Pokud jde o popisované aktivity, včetně přiměřeného stresu v souvislosti s podnikáním, nevidím zde zásadní problém. Kouření samozřejmě vhodné není, škodí spíše organizmu celkově než přímým významným vlivem na nitrooční tlak.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 16. 5. 2024
Dobrý den, obracím se na Vás s velikou prozbou:potřebovala bych poradit. Moje sestra má zelený zákal. Uplne přesně nevím na kolika operacích byla. V současné době už ale na jedno oko nevidí vůbec a na druhé pouze z brýlemi. Chodi na oční pouze na naší malou městskou polikliniku a poslouchá názor pouze své paní doktorky. Má otazka je, když se objedná jinam, je nějaká šance že na druhé oko neoslepne? velice děkuji za jakoukoliv odpověd Kratochvílová
Na otázku odpovídá:
Dobrý den, Vaše obavy a snaha jsou ušlechtilé, avšak z pouhého písemného dotazu bez vyšetření nebo konzultace dokumentace nelze v žádném případě usoudit na to, jaké jsou šance. Vzhledem k tomu, že nějaké operace proběhly, lze usoudit, že kontakt s pracovištěm, kde se na glaukom specializují, je. Každopádně vzhledem k tomu, že glaukom je závažná choroba a v některých případech léčba komplikovaná, je snaha pacienta o tzv. "druhý názor" pochopitelná a i vhodná. Konzultaci na pracovišti specializujícím se na glaukom lze zajisté doporučit.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 6. 5. 2024
Dobrý den, včera mi byl diagnostikován u očního lékaře zelený zákal. V lednu jsem měla vyšetření Perimetrem, Včera opakovaně Perimetr který opět vyšel s nálezem, lékař provedl vyšetření OCT který potvrdil zelený zákal. Další kontrolu a vyšetření OCT Mám až v polovině prosince. kapky jsem žádné nedostala, výrazné potíže nemám. Občas mírné pálení, řezání levého oka a někdy rozostřené několika minutové vidění.
Chtěla bych se zeptat, že vzhledem k tomu že mi nebyla nasazena žádná léčba, jestli kontrola až prosinci je v pořádku. Mám obavu aby se to během této doby případně nezhoršilo. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
J. Svobodová
Na otázku odpovídá:
Pokud skutečně byla verifikována diagnóza glaukomu, zahajujeme léčbu. Následuje pravidelný režim kontrolních vyšetření očním lékařem.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 30. 4. 2024
Vážený pane doktore, vzhledem k historii zeleného zákalu v rodině a "hraničním " hodnotám nitroočniho tlaku mě lékařka vnímá jako rizikového pacienta. Mám ji navštěvovat jednou za 2 roky. Není vhodné používat nějaké kapky nebo oční bylinné koupele? Opravdu mám chodit pouze na pravidelné kontroly a čekat, až se zákal objeví? Děkuji.
Na otázku odpovídá:
Žádná léčba glaukomu není třeba, není-li glaukom diagnostikován. Režim pravidelných kontrol rozhodně akceptujte. Je velmi pravděpodobné, že čekání na to, až se glaukom objeví, bude marné.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 23. 4. 2024
Naměřili mi nitroocni tlak 21/27 Torr. Chodím.na pravidelné kontroly. Jednou mám tlak 19/20 A někdy jako teď 21/27 je to problém? Nebo je to ještě v normálně? Děkuji.
Na otázku odpovídá:
Jednorázový záchyt zvýšené hodnoty nitroočního tlaku je samozřejmě potřeba potvrdit dalšími měřeními, a to i jinými technikami. Může se jednat i o artefakt. Každopádně nález je třeba posuzovat v kontextu s výsledky dalších vyšetření.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 10. 4. 2024
Dobrý den pane doktore, byla jsem na preventivní prohlídce u očního lékaře, mám hraniční nitrooční tlak (kolem 23/24), glaukom nemám. Lékař mi nasadil kapky latanoprost, na snížení tlaku. Kapky mi tlak snížili. Jsem krátkozraká (-8) , dlouholetá nositelka kontaktních čoček. Zrak je jinak v pořádku, až na ten tlak. Je v pořádku nasadit kapky, i když glaukom nemám? A ještě otázka: Je možné, že kofein může zvyšovat oční tlak? Piju hodně kafe.
Děkuji
Na otázku odpovídá:
Nitrooční tlak by měl být zvláště u krátkozrakosti tohoto stupně skutečně výrazněji nižší. Otázkou zůstává, zda se jednalo pouze o ojedinělý záchyt uvedených hodnot, nebo je nitrooční tlak opakovaně vyšší. Je také důležité vědět, jakou technikou je tlak měřen - různými typy přístrojů naměříme různé hodnoty. Pokud jsou výsledky všech dalších funkčních i morfologických testů v normě, jednalo by se nejspíše o oční hypertenzi. Je nutné další pravidelné sledování, nejlépe na stejných přístrojích, se kterými bylo provedeno vstupní vyšetření, aby se využilo jejich softwarového vybavení ke snazšímu zjištění případné progrese. Vliv kávy zde není třeba démonizovat.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 1. 4. 2024
Slabnou obě oči u mé maminky, nevíme čeho to bývá třeba šedý zákal.
Na otázku odpovídá:
Je to možné, šedý zákal (katarakta) bývá poměrně častou příčinou zhoršení zraku ve stáří. Řešením je operace. Může se však také jednat o degenerativní onemocnění sítnice, a celou řadu dalších chorob. Je vhodné objednat se na vyšetření k očnímu lékaři.
Zobrazit detail dotazu