#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Zelený zákal a Alzheimerova nemoc: jak spolu souvisí?

Zelený zákal a Alzheimerova nemoc: jak spolu souvisí?

1. 12. 2014

Na první pohled se může zdát, že výše uvedené choroby nemají vůbec nic společného. Opak je však pravdou. Vědci se domnívají, že pohledem do očí, tedy přesněji řečeno na sítnici, dokážeme zjistit, zda daný pacient trpí zeleným zákalem nebo Alzheimerovou chorobou.

Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. Tu můžeme chápat jako úbytek všech mozkových funkcí, tedy nejenom paměti, ale i procesů poznávání či učení. Ve věku nad 65 let trpí touto nemocí přibližně každý dvacátý člověk.

Rychlý zásah je nutný

V České republice je postiženo přes sto tisíc obyvatel a počet nemocných raketově stoupá. Současná medicína chorobu bohužel nedokáže vyléčit, pouze zpomaluje její postup. Jelikož je onemocnění charakterizované trvalým úbytkem nervové tkáně mozku, je důležité přijít na ně v časných stadiích. To nebývá vždy snadné, vědci však zasadili semínko naděje. Nejenže zelený zákal a Alzheimerova choroba spolu nejspíše souvisí, ale k diagnostice poruchy mozku bude možná stačit pouhé oční vyšetření.

Jeden pohled do očí

  • Výzkumníci totiž u myší s Alzheimerovou chorobou zjistili výrazný úbytek buněk sítnice. Lékaři věří, že podobný proces může být indikátorem choroby nervové tkáně i u lidí.
  • Sítnice je v přímém spojení s mozkovou tkání, ze které se během lidského vývoje vytvořila. Dává tedy smysl, že negativní procesy probíhající v mozku budou odrážet i změny na oční sítnici.
  • Zelený zákal je obdobně jako Alzheimerova choroba charakterizován úbytkem nervových buněk. Ztráta zraku poškozením zrakového nervu tak nápadně připomíná podobné procesy probíhající v mozku.
  • V budoucnu by se tedy mohl ozřejmit vztah mezi zeleným zákalem a Alzheimerovou chorobou. Ta by se navíc mohla zachytit již v samém počátku pouhým pohledem do lidského oka. K vyšetření by mohl stačit například optický koherentní tomograf, který změří tloušťku sítnice a odhalí úbytek nervových buněk.

Jak se zdá, v lidském těle spolu všechno nějakým způsobem souvisí. Není divu, že mnoho vědců historie i současnosti označilo lidský organismus jako nejdokonalejší stroj na zemi. Lékaři jsou nyní na dobré cestě ozřejmit další střípek složitých vztahů, tentokrát mezi zeleným zákalem a Alzheimerovou chorobou.

(holi)

Zdroj: www.independent.co.uk

Čtěte dále