#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal

Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal

26. 10. 2022

Přestože vysoký nitrooční tlak je hlavním rizikovým faktorem pro vznik zeleného zákalu (glaukomu), automatický vztah „zvýšený nitrooční tlak = glaukom“ neplatí.

Nitrooční tlak je jediným známým, ovlivnitelným rizikovým faktorem pro vznik glaukomu, kdy vlivem jeho zvýšení dochází k chronickému, progresivnímu poškozování zrakového nervu a nervových vláken sítnice. Nevyskytuje-li se však současně s poškozením nervu, pak se tento stav nazývá oční hypertenze, nikoli glaukom.

Výše očního tlaku je individuální

Odborný výraz oční hypertenze popisuje stav, kdy je uvnitř oka naměřen vyšší tlak, než jaký je pokládán za bezpečný. Ve skutečnosti však má každý z nás jinou bezpečnou výši nitroočního tlaku, při které ještě nedochází k poškození očního nervu. Vyšší nitrooční tlak u jednoho pacienta může pro pacienta druhého být jeho normálním, běžným tlakem, který nijak nenarušuje jeho vidění a oči nepoškozuje. Přesto je důležité, aby lidé s vyšším nitroočním tlakem byli pravidelně sledováni a kontrolováni.

Co způsobuje oční hypertenzi

Oční hypertenze se může objevit u každého z nás, a nikdo přesně neví, co ji způsobuje. Její výskyt se však zvyšuje s věkem a u lidí starších 40 let je výrazně častější. Více se také objevuje u diabetiků a u pacientů s již existující celkovou hypertenzí. Přestože přesnou příčinu oční hypertenze většinou neznáme, obecně se vždycky jedná buď o nadměrnou produkci nitrooční tekutiny nebo o její zpomalený odtok ven z oka. Tento stav mohou navodit i některé léky.

Stejně jako samotný zelený zákal, ani oční hypertenzi na sobě nemusíme sami nijak vysledovat. Zjistit ji může především lékař, který pomocí přístroje změří náš nitrooční tlak.

Jak se léčí oční hypertenze

Protože oční hypertenze představuje významný rizikový faktor pro vznik zeleného zákalu, někteří lékaři svým pacientům rovnou předepisují léky ke snížení nitroočního tlaku, například ve formě očních kapek. Jiní naopak volí vyčkávací taktiku a pouze pravidelně monitorují nitrooční tlak a kontrolují stav oka i zrakových funkcí. Jakou v konkrétním případě zvolit strategii, závisí na hodnotě nitroočního tlaku, na zdravotním stavu pacienta, jeho věku a výsledcích dalších vyšetření. A pochopitelně by léčebný postup měl být výsledkem dohody mezi dobře informovaným pacientem a jeho lékařem.

(vek, vfi)

Zdroje:

www.allaboutvision.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33433580/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24621-ocular-hypertension

Čtěte dále