#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Potápění může poškodit oči

Potápění může poškodit oči

18. 3. 2008

<p>Občas se nějaký méně obvyklý koníček nebo třeba profese sejde se zeleným zákalem. Nemusí jít vždy o spojení šťastné a v některých případech je nutné se své oblíbené aktivity vzdát.</p>

Lidé s dlouhodobě zvýšeným nitrooční tlakem nebo s diagnózou zelený zákal by si měli na své oči dávat velký pozor a některým aktivitám se raději úplně vyhnout.

I když většina lidí neholduje adrenalinovým sportům ani nevykonává fyzicky příliš náročné zaměstnání, občas se nějaký méně obvyklý koníček nebo třeba profese sejde se zeleným zákalem. Nemusí jít vždy o spojení šťastné a v některých případech je nutné se své oblíbené aktivity vzdát.

Extrémní podmínky a extrémní sporty očím nesvědčí

Pro vznik zeleného zákalu je nejdůležitějším rizikovým faktorem zvýšený nitrooční tlak. Proto všichni lidé se zeleným zákalem by se měli vyhnout právě takovým činnostem, které nitrooční tlak zvyšují. Toto doporučení platí také pro ty, kteří zeleným zákalem sice netrpí, avšak jejich nitrooční tlak je dlouhodobě nad hranicí normy.

Ke zvýšení nitroočního tlaku přispívají například tyto aktivity a situace:

  • potápění
  • skoky do vody
  • skoky na laně – bungee jumping
  • těžká tělesná námaha
  • trvalý psychický stres
  • dlouhodobý pobyt ve tmě
  • práce v předklonu

Dodržujte pitný režim

Protože náš nitrooční tlak je do jisté míry závislý také na celkovém obsahu vody v organismu, platí ještě další doporučení. Lidé se zvýšeným nitroočním tlakem by měli zvláště dbát na pravidelný pitný režim a tekutiny doplňovat průběžně celý den po menších dávkách. Není vhodné vypít najednou větší objem tekutiny. To platí samozřejmě také pro milovníky piva, kteří v průběhu několika málo večerních hodin zkonzumují i několik litrů tekutiny (o dalším, co daná tekutina obsahuje, nemluvě).

Manažeři, pozor na kravatu

A na závěr jeden bonbónek pro manažery a všechny, pro něž je formální oblečení v zaměstnání nezbytností. Zhruba před čtyřmi roky proběhl výzkum, jehož výsledky byly uveřejněny v prestižním britském lékařském časopise British Journal of Ophthalmology. Vyplývá z nich, že na zvýšení nitroočního tlaku může mít nepříznivý vliv také příliš utažená kravata.

(vek)

Čtěte dále