#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Běžný den se zeleným zákalem

Běžný den se zeleným zákalem

31. 3. 2008

Většina lidí, u kterých je diagnostikován zelený zákal, cítí nejistotu a dostanou strach. Ale většinou nebývá problém, aby i s tímto onemocněním mohli žít podobně jako předtím.

Většina lidí, u kterých je diagnostikován zelený zákal, cítí nejistotu a dostanou strach. Ptají se, zda budou moci žít stejně jako předtím, jak onemocnění ovlivní jejich život a hlavně – jestli mohou přijít o zrak. Léčba zeleného zákalu diagnostikovaného včas bývá většinou úspěšná, ale je potřeba dodržovat některá pravidla a svému onemocnění se v některých detailech přizpůsobit. Pak většinou nebývá problém, abyste mohli žít stejně jako předtím.

Dodržujte léčbu, i když to není snadné

Co bývá mnoha odborníky na zelený zákal zdůrazňováno, je význam dobré spolupráce pacienta při léčbě. V několika studiích se ukázalo, že pokud má pacient užívat během dne více než jedny kapky, míra jeho spolupráce klesá. Nesprávná aplikace kapek samozřejmě poškozuje výsledek celé léčby. Pokud máte pocit, že několikanásobné kapání do oka několikrát za den prostě nezvládnete, promluvte o tom se svým lékařem a pokuste se spolu najít řešení, například léčebné schéma změnit.

V praxi je užitečné spojit aplikaci kapek s některými pevnými aktivitami během dne, aby se kapání stalo pevnou součástí vašeho každodenního rozvrhu. Kapejte si kapky například tehdy, když vstáváte, když uléháte nebo před hlavními denními jídly. Důležité je, abyste na své léky nezapomínali.

Pozornost věnujte i psychice

Jen pro málokoho nemá nemoc ohrožující jeho zrak také silný emocionální náboj. Především zpočátku je důležité, abyste našli někoho, s kým můžete sdílet své pocity. Nebojte se mluvit o svém strachu, svěřte se svému partnerovi, příbuzným nebo blízkému příteli. Pro někoho může být přínosné mluvit s lidmi, kteří rovněž mají zelený zákal. Bohužel organizace pacientů s tímto onemocněním v České republice dosud neexistuje.

Budete se muset vzdát některých aktivit?

Nedopusťte, aby zelený zákal omezoval váš život. Snažte se pokračovat v aktivitách, které vás těšily předtím, než se onemocnění objevilo. Pro někoho může být však obtížnější například řízení auta nebo provozování určitých sportů. Porucha citlivosti na kontrast, světloplachost nebo rušivé kruhy okolo světelných zdrojů jsou některé z možných problémů, které mohou vaše činnosti narušovat.

V případě problému se doporučuje vyvarovat řízení v noci. Také nošení slunečních brýlí nebo brýlí se zabarvenými skly vám může pomoci, nebojte se je vyzkoušet.

(vek)

Čtěte dále