Přeskočit navigaci Úvodní stránka O projektu Redakční rada Informace pro média Napsali o nás Kontakt RSS

NovinkyAntioxidanty chrání i před zeleným zákalem

 

Novinky

Antioxidanty chrání i před zeleným zákalem

O prospěšnosti zeleného čaje se ví již dlouho, avšak nedávno si tento zdravý nápoj připsal na své konto další body. Vědecké studie potvrdily, že antioxidační látky obsažené v zeleném čaji dokážou v těle proniknout i do částí oka, jako je čočka nebo sítnice. Je velmi pravděpodobné, že tam blahodárné účinky zeleného čaje působí i proti vzniku očních onemocnění, jako je například zelený zákal.

Antioxidanty chrání i před zeleným zákalem
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

O prospěšnosti zeleného čaje se ví již dlouho, avšak nedávno si tento zdravý nápoj připsal na své konto další body. Vědecké studie potvrdily, že antioxidační látky obsažené v zeleném čaji dokážou v těle proniknout i do částí oka, jako je čočka nebo sítnice. Je velmi pravděpodobné, že tam blahodárné účinky zeleného čaje působí i proti vzniku očních onemocnění, jako je například zelený zákal.

Antioxidanty prostupují do oka

Antioxidanty přítomné v zeleném čaji se nazývají katechiny a svou schopností odklízet volné kyslíkové radikály se řadí po bok vitamínu C, vitamínu E nebo méně známého luteinu a zeaxantinu. Až dosud však nikdo nevěděl, zda katechiny z trávicího traktu po požití čaje prochází i do tkání oka a tam také likvidují škodlivé radikály.

Vědci nedávno provedli sérii pokusů s laboratorními potkany, kterým dávali pít zelený čaj. Následně provedená analýza očních tkání těchto potkanů s jistotou potvrdila, že různé části oka absorbují jednotlivé katechiny ve významném množství. Například sítnice z katechinů nejvíce absorbovala gallokatechin, zatímco tkáň sklivce větší množství epigallokatechinu. Příznivý vliv těchto látek na snižování množství volných kyslíkových radikálů v oku trval průměrně dvacet hodin od jejich požití.

Jak škodí oxidační stres

Pokud je kdekoli v těle vysoká koncentrace volných kyslíkových radikálů, tyto látky tam reagují s biologickými molekulami, například DNA nebo bílkovinami, mění jejich strukturu a poškozují je. Společně s dalšími faktory se tak podílejí na zakalení čočky u šedého zákalu nebo poškození očního nervu u zeleného zákalu. Látky, které dokážou snižovat množství volných kyslíkových radikálů v těle, jsou tedy mimo jiné prospěšné i pro naše oči a zrak. Mezi tyto takzvané antioxidanty patří především vitamíny C a E, rostlinná barviva karotenoidy a flavonoidy nebo právě v zeleném čaji obsažené katechiny.

(vek)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 3

Čtěte také..

Makulární degenerace je vážné onemocnění, léčba je však možná

Makulární degenerace je vážné onemocnění, léčba je však možná

Osm záhadných slov aneb Naučte se rozumět řeči vašeho očaře

Osm záhadných slov aneb Naučte se rozumět řeči vašeho očaře

Zelený zákal není jen jeden, všechny ale mohou skončit slepotou

Zelený zákal není jen jeden, všechny ale mohou skončit slepotou

PF 2010

PF 2010

Šedý zákal je častější, ale méně závažný než ten zelený

Šedý zákal je častější, ale méně závažný než ten zelený

Lidé s glaukomem častěji umírají na cukrovku i nemoci plic

Lidé s glaukomem častěji umírají na cukrovku i nemoci plic

 

Velikost písma:

A A A

Vyhledávání

 
 

E-mailový zpravodaj

 

Poradna lékaře

 

Hrozí Vám glaukom?

Zodpovězte několik otázek a poraďte se s lékařem.

Otestovat se stáhnout dotazník v PDF
 

Soute�te s n�mi

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

 

Spolupracujeme

 
 
 
 
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Zelený zákal