Přeskočit navigaci Úvodní stránka O projektu Redakční rada Informace pro média Napsali o nás Kontakt RSS

NovinkyAntioxidanty chrání i před zeleným zákalem

 

Novinky

Antioxidanty chrání i před zeleným zákalem

O prospěšnosti zeleného čaje se ví již dlouho, avšak nedávno si tento zdravý nápoj připsal na své konto další body. Vědecké studie potvrdily, že antioxidační látky obsažené v zeleném čaji dokážou v těle proniknout i do částí oka, jako je čočka nebo sítnice. Je velmi pravděpodobné, že tam blahodárné účinky zeleného čaje působí i proti vzniku očních onemocnění, jako je například zelený zákal.

Antioxidanty chrání i před zeleným zákalem
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

O prospěšnosti zeleného čaje se ví již dlouho, avšak nedávno si tento zdravý nápoj připsal na své konto další body. Vědecké studie potvrdily, že antioxidační látky obsažené v zeleném čaji dokážou v těle proniknout i do částí oka, jako je čočka nebo sítnice. Je velmi pravděpodobné, že tam blahodárné účinky zeleného čaje působí i proti vzniku očních onemocnění, jako je například zelený zákal.

Antioxidanty prostupují do oka

Antioxidanty přítomné v zeleném čaji se nazývají katechiny a svou schopností odklízet volné kyslíkové radikály se řadí po bok vitamínu C, vitamínu E nebo méně známého luteinu a zeaxantinu. Až dosud však nikdo nevěděl, zda katechiny z trávicího traktu po požití čaje prochází i do tkání oka a tam také likvidují škodlivé radikály.

Vědci nedávno provedli sérii pokusů s laboratorními potkany, kterým dávali pít zelený čaj. Následně provedená analýza očních tkání těchto potkanů s jistotou potvrdila, že různé části oka absorbují jednotlivé katechiny ve významném množství. Například sítnice z katechinů nejvíce absorbovala gallokatechin, zatímco tkáň sklivce větší množství epigallokatechinu. Příznivý vliv těchto látek na snižování množství volných kyslíkových radikálů v oku trval průměrně dvacet hodin od jejich požití.

Jak škodí oxidační stres

Pokud je kdekoli v těle vysoká koncentrace volných kyslíkových radikálů, tyto látky tam reagují s biologickými molekulami, například DNA nebo bílkovinami, mění jejich strukturu a poškozují je. Společně s dalšími faktory se tak podílejí na zakalení čočky u šedého zákalu nebo poškození očního nervu u zeleného zákalu. Látky, které dokážou snižovat množství volných kyslíkových radikálů v těle, jsou tedy mimo jiné prospěšné i pro naše oči a zrak. Mezi tyto takzvané antioxidanty patří především vitamíny C a E, rostlinná barviva karotenoidy a flavonoidy nebo právě v zeleném čaji obsažené katechiny.

(vek)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 3

Čtěte také..

6 kroků na cestě ke zdravým očím

6 kroků na cestě ke zdravým očím

Nebojte se laserového výkonu

Nebojte se laserového výkonu

K lepším výsledkům léčby někdy stačí jen vyšší motivace

K lepším výsledkům léčby někdy stačí jen vyšší motivace

Od cigarety k bílé holi

Od cigarety k bílé holi

Zrak mohou posílit doplňky stravy. Ale jaké?

Zrak mohou posílit doplňky stravy. Ale jaké?

Oči upozorní na potíže se srdcem i žloutenku

Oči upozorní na potíže se srdcem i žloutenku

 

Velikost písma:

A A A

Vyhledávání

 
 

E-mailový zpravodaj

 

Poradna lékaře

 

Hrozí Vám glaukom?

Zodpovězte několik otázek a poraďte se s lékařem.

Otestovat se stáhnout dotazník v PDF
 

Soute�te s n�mi

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

 

Spolupracujeme

 
 
 
 
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Cílená biologická léčba