Poradna

MUDr. Petr Výborný, CSc., FEBO

V privátní ambulantní sféře se věnuje léčebně preventivní, terapeutické a konzultační činnosti ve specializované glaukomové poradně. V Oční klinice Lexum se věnuje problematice glaukomu a laserové terapie. Je autorem kapitol Glaukom v celostátních učebnicích Oční lékařství určených pro pregraduální i postgraduální studium, řady odborných článků, vzdělávacích kurzů a několika set přednášek.

  • Studoval na Lékařské fakultě UK Praze.
  • Absolvoval řadu zahraničních stáží, např. na University of Amsterdam v Holandsku, University of Stanford, California v USA, University of Madison, Wisconsin v USA.
  • Je členem České oftalmologické společnosti, zakládajícím členem České glaukomové společnosti, členem Evropské glaukomové společnosti a členem Americké akademie očních lékařů.
  • Od roku 2004 pracuje na oční klinice 1.LF UK a ÚVN Praha, postupně ve funkcích zástupce přednosty pro poskytování zdravotní péče a pro výuku, vedoucího lékaře ambulance a vedoucího glaukomového centra, nyní na částečný úvazek na pozici odborného asistenta, stážisty a člena Etické komise ÚVN.

Položit dotaz

Návštevník se ptá: 7. 11. 2023
Dobrý den, pane doktore mám dotaz ohledně kapek Cosopt. Je mi 32 let a již rok se léčím se zvýšeným nitroočním tlakem. Užívám kapky Cosopt a kapu do každého oka jednu kapku, 2x denně. Nyní jsem těhotná (7 týden) hned jak jsem těhotenství zjistila volala jsem svému lékaři o radu ohledně postupu léčby, jestli dál kapat nebo ne. Bylo mi řečeno že mám kapat dál. Jsem z toho nervózní, aby to neublížilo miminku. Můžete mi prosím poradit, jak by jste postupoval vy? Jestli je nějaké jiné řešení? Nebo jestli je to normální postup? Děkuji za odpověď
Na otázku odpovídá:
Postup léčby glaukomu v těhotenství a kojení je individuální. Pro rozhodnutí je třeba posoudit stav zrakových funkcí u matky, která se již léčí, a dát do korelace s možným ovlivněním očekávaného nebo kojeného dítěte. V zásadě platí obecná úvaha, že je zapotřebí v první linii se řídit podle rizika případného ohrožení matky, která se již léčí. Teprve následně zpravidla řešíme ohrožení budoucího potomka, případně kojeného dítěte - koncentrace účinných látek, které je mohou ohrozit, je velmi malá. Bez detailní znalosti vašeho konkrétního případu nelze dát definitivní stanovisko. Jsou možnosti, jak překlenout zmiňované období i jinou variantou léčby.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 7. 11. 2023
Po asi 3-4 letech častých zánětů očí, které byly léčeny antibiotickými kapkami, mě konečně můj oční lékař odeslal na odborné vyšetření s výsledkem - zelený zákal. Dostal jsem kapky Xalatan. Můj stav se na 14 dní výrazně zlepšil, přestala mě bolet hlava,nadočnice a oči. Následně se stav zhoršoval a již po 6 měsících je bolest hlavy a očí taková jako před nasazením kapek Xalatan. Navštívil jsem tedy svého očního lékaře s výsledkem, že je vše v pořádku, nitroční tlak naměřil v normě a dal mi papírek s názvem kapek které jsem si zakoupil (OCU Flash), prý mám malý zánět. Jak mám dále postupovat, jelikož nejdříve se mohu objednat na prohlídku za 3 měsíce. Tato prohlídka dopadne zřejmě stejně a budu opět odbyt s tím, že nic nenaměřil. On totiž nenaměřil nikdy nic nad povolenou normu, kdežto na tom odborném vyšetření zjistili hned ten zelený zákal. Mám dojem, že pan lékař nemá přístroje v pořádku, jinak to není možné. Ještě mě doporučil zajít s bolestmi hlavy k obvodní lékařce. Záněty a bolesti očí mám opravdu delší dobu, ale příčina je zřejmě v očích. Chtěl sem jít na vyšetřžení do Gemini centra, ale tam požadují žádanku od lékaře a tu evidentně lékař(očař) mi nedá, když nenaměřil hodnoty nadlimitní. Co mám děla jsem již z toho vcelku zoufalý?
Na otázku odpovídá:
Pokud se několik let objevují "záněty očí" s antibiotickou léčbou, je vhodné zjistit příčinu tohoto opakujícího se stavu, včetně mikrobiologického vyšetření ve snaze zjistit agens. Může se však jednat i o subjektivní potíže vzniklé z nedostatečné nebo nekvalitní tvorby slzného filmu, pak neléčíme antibiotiky. Subjektivní potíže typu bolesti hlavy a v oblasti obočí mohou mít příčinu i zcela jinou než oční, je vhodné vyšetření ORL, krční páteře, krevního tlaku, případně alergologie, tedy je dobré začít u praktického lékaře - ten mimochodem může napsat i žádanku, o které se zmiňujete. Z výše uvedených potíží přímo neplyne diagnóza glaukomu, k tomu je zapotřebí zjistit buďto změny na zrakovém nervu, nebo perimetru, nebo OCT, monitorovat nitrooční tlak- doporučuji tedy kontrolu na pracovišti, kde byl Xalatan nasazen, nejlépe s vyžádáním zprávy. Lze shrnout, že vše je o komunikaci a důvěře mezi pacientem a lékařem.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 7. 11. 2023
V r. 1977 diagnostikován glaukom, od té doby jsem byla pravidelně kontrolována a kapala si denně přísl. oční kapky, v posled. letech XALATAN 0,05 mg do obou očí. Nyní po změně oční lékařky a vyšetření zraku vč. měření NT, perimetru, OCT a j. mi p. doktorka doporučila vysadit XA:ATAN, protože si myslí, podle výsl. vyšetření, že glaukom nemám. Další kontrola bude v lednu 2024.
Velmi stojím o Váš názor, zda vysazení uved. kapek nemůže zhoršit můj zrak.
Děkuji moc za zprávu a přeji hezký den.
Na otázku odpovídá:
Diagnostické možnosti pro sledování glaukomu se v posledních letech výrazně zdokonalily. Je tedy možné v některých případech přehodnotit nález i léčbu. Pokud nejsou přítomny funkční ani morfologické změny typické pro glaukom, lze usoudit, že léčba v roce 1977 byla zahájena na základě vyššího nitroočního tlaku. Pak je ale třeba hovořit spíše o tzv. oční hypertenzi, která se na základě současných standardů neléčí, ale pravidelně sleduje.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 7. 11. 2023
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda li se dá léčit zelený zákal a jak.
Na otázku odpovídá:
Úspěšně jste vložil dotaz do webové poradny řešící problematiku glaukomu, zeleného zákalu.
Připravili jsme pro návštěvníky této stránky přehled základních informací, souvisejících s touto diagnózou, tedy i s léčbou. Pokud přesto po prostudování všech těchto podkladů budete mít nějaký konkrétní dotaz, pokusíme se jej zodpovědět.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 7. 11. 2023
Dobrý den, jsem objednána k hospitalizaci - podezření na zelený zákal. Budou mě měřit oční tlak po dobu hospitalizace. Chtěla jsem se jen zeptat, zda mohu po vyšetřeních číst...
Je to možná hloupý dotaz, ale nevím zda po znecitlivění oka je to možné...děkuji za pochopení a odpově´d.
Na otázku odpovídá:
Ano, měření nitroočního tlaku je neinvazivní výkon. Po jeho provedení je možné vykonávat všechny činnosti, které normálně vykonáváte, tedy včetně čtení.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 3. 10. 2023
Mám starou maminku 86 let, léčí se se zeleným zákalem už u obou očí. V Lexusu ji píchají stále injekce do oka. Teď čím dál častěji, zrak se nezlepšuje. Chci se zeptat, zda by bylo možné další vyšetření u Vás ? Děkuji Jenčíková, máma je na svůj věk vitální,
Na otázku odpovídá:
Léčba Injekcemi do oka, tedy tzv. intravitreální aplikace léku, se provádí nejčastěji u věkem podmíněné makulární degenerace. Je to zcela jiná diagnóza, než zelený zákal, který se toto formou neléčí. Jde tedy o nejspíše o nepřesnou formulaci dotazu nebo se možná jedná o kombinaci obou těchto nemocí.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 3. 10. 2023
Dobrý den, pane doktore, měla bych na vás pár dotazů. Před rokem jsem navštívila očního lékaře kvůli bolesti za okem a bolesti při pohybu pravého oka. Měla jsem vyšší nitrooční tlak a kvůli pozitivní rodinné anamnéze na glaukom jsem začala kapat monopost. Jenže bolesti oka občas stále přicházejí. Včera jsem byla na kontrole, tlak byl v pořádku, ale OCT s výsledkem OCT CK OPL: bpn; OCT RFNL OPL: 82/81 um-hraniční, OCT GCL OPL: 82/83um. Prý pozitivní nález v okolí očního nervu pravého oka. Paní doktorka nasadila na prave oko k monopostu ještě 2x denne Azarga. Jenže stále mi není jasné, když tlak v očích byl v pořádku , co způsobuje tu bolest, kdyz tlak je dobrý? Jedná se skutečně o glaukom? Nemohlo by se jednat o jiné onemocnění?Lékařka mi na dotaz odpověděla, že existují různé druhy glaukomu a nemusí se projevit vysokým očním tlakem. A ještě jedna otázka, když mám kapat lék monopost na noc, kdy ho mám kapat, kdyz pracuji na noční služby? Ráno, když přijdu z práce? Předem dekuji za odpověď. Mějte krásný den!
Na otázku odpovídá:
Pár dotazů...Jak se vyjádřit bez vyšetření a podkladů? Nejprve je třeba konstatovat, že popisované obtíže, tedy bolest za okem a při pohybu oka, jednostranně, nejsou rozhodně typické pro glaukom. Pokud jde o aplikaci Monopostu, platí obecně pro všechny analogy prostaglandinů, jsou indikovány k aplikaci 1x denně VEČER. Volba času je na pacientových možnostech a nemusí být rigidně každý den stejná, ale je vhodné mít určitý časový interval vybraný, aby nedošlo k vynechání aplikace. K podrobnějšímu vyjádření je třeba konzultace s výsledky dosavadních vyšetření.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 3. 10. 2023
Dobrý den, mám diagnostikovaný zelený zákal, hodnoty při pravidelném kapání Xalatanu a Trusoptu se drží v normě. Jak často by se měla kontrola tlaku opakovat? Tady jsou od kontroly ke kontrole dlouhé termíny a často se stává, že před sjednaným termínem přijde SMS, že se termín ruší, nový mi nabídnou za půl roku ...vzhledem k závažným následkům v rodině (úplné oslepnutí) se dost bojím, aby se něco nezhoršilo. Je možné si dojednat kontroly měření třeba po čtvrt roce, i třeba placené?
Na otázku odpovídá:
Žádné striktní stanovení frekvence kontrol u pacienta s kompenzovaným glaukomem není. Záleží na rozvaze ošetřujícího specialisty. Vzhledem k preskripci očních kapek se kontrola zpravidla provedla při vystavení papírového receptu, dnes však je možno jej vystavit elektronicky, což někdy svádí k prodloužení intervalu. Pokud pacient nemá obtíže, a onemocnění je kompenzované, zpravidla se jednou ročně provádí vyšetření zorného pole (perimetrie) a OCT. Nitrooční tlak je určitě vhodné měřit častěji, většina glaukomatologů zve pacienty alespoň jednou cca za 3měsíce - měření je rychlé a je hrazeno ze zdravotního pojištění. Pokud Vám situace nevyhovuje, je normálním řešením změna lékaře.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 11. 9. 2023
Dobrý deň. Som po tretej kontrole,na ktorú chodím po roku. Mám dg Excavatio papilae 2 o.utr. Neviem či s otvoreným . Očný tlak mám 18mmHg Kvapky som nedostala. Kontrola znova o rok. Je tento postup správny? Ďakujem.
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Dobrý den,
z dotazu vyplývá, že chodíte na pravidelnou roční kontrolu kvůli oftalmoskopicky zjištěnému nálezu tzv. exkavace na zrakovém nervu, bez dalších funkčních projevů. "Otvorený" či "neotvorený" nedává v dané situaci žádný smysl, glaukom není prokázán. Je-li tomu tak, jak lze vyčíst z dotazu, pak postačují kontroly nitroočního tlaku, perimetru a OCT přibližně ve těchto zvolených intervalech, pokud nemáte žádné subjektivní problémy.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 14. 8. 2023
Dobrý den,
před 2 lety mě byl diagnostikován zelený zákal. Nyní jsem byl na vyšetření na perimetru. Jedno oko mám zhoršené. Nejsem nijak léčen, nemám žádné kapky, nic.
Mám strach, že pak bude pozdě na nějakou léčbu. Paní doktorka říkala, že zelený zákal musí uzrát. Bojím se, že mě bude bez léčby postupně odumírat oční nerv a oslepnu.
Jaký je Váš názor.
Děkuji.
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Dobrý den,
zřejmě dochází k záměně dvou diagnóz, a to "zeleného zákalu" (glaukom) a "šedého zákalu" (katarakta). Glaukom je nutno léčit očními kapkami, laserem nebo operací, a nečeká se v žádném případě "až uzraje". Katarakta se operuje, a zde se někdy laicky používá termín "až uzraje", což obráží skutečnost, že operace se indikuje, má-li pacient obtíže, stav nebývá urgentní.
Zobrazit detail dotazu