Poradna

MUDr. Petr Výborný, CSc., FEBO

V privátní ambulantní sféře se věnuje léčebně preventivní, terapeutické a konzultační činnosti ve specializované glaukomové poradně. V Oční klinice Lexum se věnuje problematice glaukomu a laserové terapie. Je autorem kapitol Glaukom v celostátních učebnicích Oční lékařství určených pro pregraduální i postgraduální studium, řady odborných článků, vzdělávacích kurzů a několika set přednášek.

  • Studoval na Lékařské fakultě UK Praze.
  • Absolvoval řadu zahraničních stáží, např. na University of Amsterdam v Holandsku, University of Stanford, California v USA, University of Madison, Wisconsin v USA.
  • Je členem České oftalmologické společnosti, zakládajícím členem České glaukomové společnosti, členem Evropské glaukomové společnosti a členem Americké akademie očních lékařů.
  • Od roku 2004 pracuje na oční klinice 1.LF UK a ÚVN Praha, postupně ve funkcích zástupce přednosty pro poskytování zdravotní péče a pro výuku, vedoucího lékaře ambulance a vedoucího glaukomového centra, nyní na částečný úvazek na pozici odborného asistenta, stážisty a člena Etické komise ÚVN.

Položit dotaz

Návštevník se ptá: 30. 4. 2024
Vážený pane doktore, vzhledem k historii zeleného zákalu v rodině a "hraničním " hodnotám nitroočniho tlaku mě lékařka vnímá jako rizikového pacienta. Mám ji navštěvovat jednou za 2 roky. Není vhodné používat nějaké kapky nebo oční bylinné koupele? Opravdu mám chodit pouze na pravidelné kontroly a čekat, až se zákal objeví? Děkuji.
Na otázku odpovídá:
Žádná léčba glaukomu není třeba, není-li glaukom diagnostikován. Režim pravidelných kontrol rozhodně akceptujte. Je velmi pravděpodobné, že čekání na to, až se glaukom objeví, bude marné.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 23. 4. 2024
Naměřili mi nitroocni tlak 21/27 Torr. Chodím.na pravidelné kontroly. Jednou mám tlak 19/20 A někdy jako teď 21/27 je to problém? Nebo je to ještě v normálně? Děkuji.
Na otázku odpovídá:
Jednorázový záchyt zvýšené hodnoty nitroočního tlaku je samozřejmě potřeba potvrdit dalšími měřeními, a to i jinými technikami. Může se jednat i o artefakt. Každopádně nález je třeba posuzovat v kontextu s výsledky dalších vyšetření.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 10. 4. 2024
Dobrý den pane doktore, byla jsem na preventivní prohlídce u očního lékaře, mám hraniční nitrooční tlak (kolem 23/24), glaukom nemám. Lékař mi nasadil kapky latanoprost, na snížení tlaku. Kapky mi tlak snížili. Jsem krátkozraká (-8) , dlouholetá nositelka kontaktních čoček. Zrak je jinak v pořádku, až na ten tlak. Je v pořádku nasadit kapky, i když glaukom nemám? A ještě otázka: Je možné, že kofein může zvyšovat oční tlak? Piju hodně kafe.
Děkuji
Na otázku odpovídá:
Nitrooční tlak by měl být zvláště u krátkozrakosti tohoto stupně skutečně výrazněji nižší. Otázkou zůstává, zda se jednalo pouze o ojedinělý záchyt uvedených hodnot, nebo je nitrooční tlak opakovaně vyšší. Je také důležité vědět, jakou technikou je tlak měřen - různými typy přístrojů naměříme různé hodnoty. Pokud jsou výsledky všech dalších funkčních i morfologických testů v normě, jednalo by se nejspíše o oční hypertenzi. Je nutné další pravidelné sledování, nejlépe na stejných přístrojích, se kterými bylo provedeno vstupní vyšetření, aby se využilo jejich softwarového vybavení ke snazšímu zjištění případné progrese. Vliv kávy zde není třeba démonizovat.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 1. 4. 2024
Slabnou obě oči u mé maminky, nevíme čeho to bývá třeba šedý zákal.
Na otázku odpovídá:
Je to možné, šedý zákal (katarakta) bývá poměrně častou příčinou zhoršení zraku ve stáří. Řešením je operace. Může se však také jednat o degenerativní onemocnění sítnice, a celou řadu dalších chorob. Je vhodné objednat se na vyšetření k očnímu lékaři.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 27. 3. 2024
Dobrý deň,
otázka znie...
Glaukóm a lietanie (dlhé lety cca 6-11 hodín)

Mám glaukóm diagnostikovaný cca11/12 rokov.
Moje oči majú veľké exkavácie.
Momentálne mám VOT obojstranne 11-12 Tor.

Rada by som sa informovala je pre mňa lietanie bezpečné - pre moje oči.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Na otázku odpovídá:
Nevidím ve skromných údajích poskytnutých v dotazu důvod, proč by létání mělo v tomto případě z hlediska očního lékaře být nebezpečné.
Dovolte "protiotázku", co by se asi tak stalo v případě negativní odpovědi.
Nejspíše by následovala konzultace s ošetřujícím lékařem, který má k dispozici všechna potřebná vyšetření. A tak by to mělo být.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 27. 3. 2024
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Před rokem jsem přišla na běžnou oční kontrolu, kde mi byl naměřen NT 26/20. (věk tehdy 50 nyní 51) Ihned mě postrašili slepotou a nasadili kapky Akistan Duo, které kapu dodnes. V rodině teta a babička VNT. Kapou bez potíží. Žádná slepota v rodině. Perimetr mám v pořádku. Máme tedy co zachraňovat, říkala lékařka... Nikdo mi nic nevysvětlí, jen mě straší. Při poslední návštěvě BNT OU 22/18 torr. Mám jít na laserovou operaci. Dioptrie se mi zlepšily. Můj dotaz zní: může být vyšší tlak z důvodu každodenní mnohahodinové práce na PC? Jsem účetní a nyní mám napilno... Druhý dotaz. Když kapky toleruji, je podle Vás nutný zákrok jen na základě tlaku? Zpráva: ODS AM pozadí: papila n, optici vitální, ohr, v niveau, exk. tempor.cd 0,6, posun CB nasálně, dévy normál. kalibru, stínice v CK s refl. bez pat. změn i v periferii.
Diagnózu mi napsali Glaucoma a po poslední návštěvě připsali chron... na dotaz proč chce paní doktorka operaci nebo co se jí nezdá mi řekla, že vzhledem k věku se jít to nelíbí a že mám vysoký NT.
Bojím se zásahu do očí, ale na druhou stranu nechci nic zanedbat. Navíc se necítím jistá, když se mi nedostává odpovědi, jen mám následovat jejich rozhodnutí.
Moc děkuji za Váš názor a přeji krásný den.
Na otázku odpovídá:
Pokud se jedná o mírně vyšší nitrooční tlak než tzv. "normální" bez glaukomových změn na terči zrakového nervu, perimetru, nálezu OCT, pak nález hodnotíme jako tzv. oční hypertenzi, nikoliv glaukom. Pacienta pravidelně sledujeme, zpravidla bez léčby. Teprve v případně detekce počínajících změn se terapie zahajuje.
Není prokázáno, že by práce na PC způsobila vysoký nitrooční tlak.
Z dotazu nevyplývá, o jaký laserový zákrok by se případně mělo jednat.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 18. 3. 2024
Dobrý den, zajímaly by mne nějaké statistiky ohledně glaukomu. Kolik lidí v ČR jím onemocní ročně? našla jsem pouze statistky do roku 2017? Děkuji, hezký den
Na otázku odpovídá:
Vzhledem k tomu, že glaukom nepodléhá povinnému hlášení, nejsou k dispozici žádná validní statistická čísla. Částečně by bylo možno získat data od zdravotních pojišťoven podle čísel diagnóz, což je však spíše teoretická a orientační možnost.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 18. 3. 2024
Dobrý den, již pět let (od svých čtyřiceti let) se léčím s normotenzním glaukomem. Navštěvuji 2x ročně glaukomovou poradnu. Bohužel čím dál obtížněji zvládám vyšetření oka při svícení silným světlem. Ve chvíli, kdy mám oko tzv. rozkapané, je moje vyšetření prakticky nemožné. Nejsem schopná oko udržet otevřené i přes veškeré úsilí. Trápí mne to, ráda bych věděla, jak se nemoc vyvíjí. Prosím o radu, zda existuje vyšetření, které by nahradilo vyšetření pohledem do oka pod silným světlem (ve zprávě mám poznámku o výhledovém naplánování UZ Bscan OPL pro obtížně vyšetřitelný fu. Pokud ano, poradíte mi prosím pracoviště, kde se takové vyšetření provádí?
Velmi děkuji
Na otázku odpovídá:
Při sledování pacienta s normotenzním glaukomem je vhodné vyšetřovat kromě základního očního vyšetření s měřením nitroočního tlaku také zorné pole, terč zrakového nervu (oftalmoskopie), sledovat tloušťku vrstvy nervových vláken sítnice (OCT). Tato vyšetření jsou velmi dobře vyšetřovaným tolerována. Tzv. "rozkapání oka" , pokud je myšleno rozšíření zorničky (arteficiální mydriáza), nebývá nutností, stejně jako UZ Bscan. Ultrazvuk je indikován při podezření na zcela jiné oční choroby, než je normotenzní glaukom.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 12. 2. 2024
Dobrý den, jsem sledován se suspektním glaukomem, dostal jsem na poslední kontrole kapky Monopost.
Ve zprávě je zmíněn fiziologický nález na zrakovém nervu. Na OCT “lehký pokles křivky I” a znížená kontrastní citlivost.
RNFL “bez progrese”
Chtěl jsem se zeptat zda je možné že diagnóza ještě bude upravena? Spolu s užíváním kapek?
Na otázku odpovídá:
Léčba není fixní záležitost a může se podle potřeby změnit - variant je celá řada. U této diagnózy jsou nutné pravidelné kontroly, které slouží právě k aktuálnímu posouzení stavu a vývoje.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 31. 1. 2024
Dobrý den, jako dítě, ale prakticky až do rané dospělosti jsem měla bezvadný zrak. Na každé preventivní prohlídce jsem bez potíží přečetla i nejmenší řadu písmen. Nedokážu říci přesně od kdy, ale cca kolem 30. roku se mi začal zrak skokově zhoršovat, navíc nerovnoměrně. Nyní je mi 47 let a mám na levém oku 2 dioptrie a na pravém dokonce 4, přičemž můj oční lékař mi řekl, že mám vysoký oční tlak (26) a ten mi léčí kapkami -
Monopost- zatím příliš nezabírají! Rozdíl v obou očích ani skokové zhoršování zraku se mnou řešit nijak nehodlá, se slovy, že to tak může být a na víc nemá čas. Obě oči někdy slzí. Pravé oko častěji. Nad pravím okem mám na čelní kosti
malý výrůstek, bouličku. Můžete mi prosím poradit?
Děkuji,
Na otázku odpovídá:
K přesnému změření refrakční vady, tedy zjištění, zda a jaká je potřeba brýlová korekce, slouží v první řadě refraktometr. Doporučuji vyšetření tímto přístrojem v některé z očních optik, s následným stanovením nejvhodnější brýlové korekce, kterou odborník, optometrista, následně stanoví. V dotazu zmíněná korekce je nejspíše plusová, a myšlena na blízko, což bude jiný příběh, a sice vetchozrakost, presbyopie, přicházející s věkem.
Ke zjištění a léčení očních chorob je pak třeba vyšetření odborným očním lékařem. Léčba Monopostem je indikována u glaukomu - k zahájení léčby však nestačí zjistit mírně zvýšený nitrooční tlak, než je norma. Musí být splněn některý z dalších atributů ke stanovení takové diagnózy, tedy glaukomové změny v zorném poli, morfologické změny na OCT nebo glaukomové změny na terči zrakového nervu. Tato vyšetření poskytují nutnou a relevantní informaci také o kompenzaci nemoci, kterou konstatování "zatím příliš nezabírají" rozhodně není.
S kosmetickým kožním nálezem se obraťte nejlépe na kožní ordinaci, kde poradí, zda je nutné nebo možné odstranění výrůstku.
Zobrazit detail dotazu