Přeskočit navigaci Úvodní stránka O projektu Redakční rada Informace pro média Napsali o nás Kontakt RSS

NovinkyVelké dávky potravinových doplňků mohou ohrozit oči

 

Novinky

Velké dávky potravinových doplňků mohou ohrozit oči

Železo a vápník jsou běžnou součástí mnoha doplňků stravy užívaných „pro lepší zdraví“. Podle nových výzkumů však tyto prvky, pokud jejich příjem překročí určitou mez, mohou naše zdraví naopak poškodit. Velké dávky železa a vápníku podle vědců zvyšují riziko zeleného zákalu.

Velké dávky potravinových doplňků mohou ohrozit oči
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Všeho s mírou

Nedávno byly uveřejněny výsledky studie, v rámci které lékaři podrobně vyzpovídali téměř 4 tisíce lidí ve věku 40 let a více ohledně jejich zvyklostí užívat potravinové doplňky a také antacida (léky proti překyselení žaludku, které často obsahují vápník). Ze získaných údajů vyplynulo, že lidé užívající minimálně 800 mg vápníku denně nebo alespoň 18 mg železa denně mají vyšší riziko zeleného zákalu než lidé, kteří potravinové doplňky neužívají. Ještě více se pak riziko zeleného zákalu zvýšilo u těch, kdo užívali vysoké dávky vápníku i železa zároveň.

Na vině může být oxidační stres

Vápník i železo jsou samozřejmě pro organismus nezbytné, a pokud se přijímají ve správné míře, tak nijak neškodí – právě naopak. Lékaři zatím nevědí, jakým mechanismem mohou tyto dva prvky ovlivnit případný rozvoj zeleného zákalu. Někteří se však přiklánějí k myšlence, že vysoké koncentrace vápníku podporují patologické usazování tohoto prvku (tzv. kalcifikaci) uvnitř tkání oka, čímž dochází ke zvýšení nitroočního tlaku. Ví se také, že vápník i železo se podílejí na průběhu oxidačních reakcí a je to právě zvýšená oxidační aktivita buněk, která je patrně odpovědná za poškození optického nervu.

O slovo se hlásí hořčík

Někteří vědci se také domnívají, že vápník a železo nejsou jediné prvky, které mohou při rozvoji glaukomu hrát důležitou roli. U lidí ve středním a starším věku je poměrně častý nedostatek hořčíku a některé údaje naznačují, že zvýšený příjem hořčíku v potravinových doplňcích by mohl mít naopak pozitivní účinky a snižovat pravděpodobnost vzniku zeleného zákalu.

(vek)

Zdroj: www.allaboutvision.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 3

Čtěte také..

Genetika řeší záhadu zeleného zákalu

Genetika řeší záhadu zeleného zákalu

Nový seriál - vyberte si pro sebe nejlepší pracoviště

Nový seriál - vyberte si pro sebe nejlepší pracoviště

Mýty o glaukomu přivádějí pacienty k lékaři pozdě

Mýty o glaukomu přivádějí pacienty k lékaři pozdě

Jak chránit oči před sluncem? Nejen slunečními brýlemi!

Jak chránit oči před sluncem? Nejen slunečními brýlemi!

Brýle z drogerie – pomocník, nebo riziko pro oči?

Brýle z drogerie – pomocník, nebo riziko pro oči?

Je nošení slunečních brýlí pro řidiče rizikové?

Je nošení slunečních brýlí pro řidiče rizikové?

 

Velikost písma:

A A A

Vyhledávání

 
 

E-mailový zpravodaj

 

Poradna lékaře

 

Hrozí Vám glaukom?

Zodpovězte několik otázek a poraďte se s lékařem.

Otestovat se stáhnout dotazník v PDF
 

Soute�te s n�mi

Soutěž o rukavice pro ovládání smartphonu

Soutěž o rukavice pro ovládání smartphonu

Platnost: 1. 11. - 30. 11. 2018

V listopadové soutěži budeme hrát o rukavice pro ovládání smartphonu.

 

Spolupracujeme

 
 
 
 
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie