Poradna

MUDr. Petr Výborný, CSc., FEBO

V privátní ambulantní sféře se věnuje léčebně preventivní, terapeutické a konzultační činnosti ve specializované glaukomové poradně. V Oční klinice Lexum se věnuje problematice glaukomu a laserové terapie. Je autorem kapitol Glaukom v celostátních učebnicích Oční lékařství určených pro pregraduální i postgraduální studium, řady odborných článků, vzdělávacích kurzů a několika set přednášek.

  • Studoval na Lékařské fakultě UK Praze.
  • Absolvoval řadu zahraničních stáží, např. na University of Amsterdam v Holandsku, University of Stanford, California v USA, University of Madison, Wisconsin v USA.
  • Je členem České oftalmologické společnosti, zakládajícím členem České glaukomové společnosti, členem Evropské glaukomové společnosti a členem Americké akademie očních lékařů.
  • Od roku 2004 pracuje na oční klinice 1.LF UK a ÚVN Praha, postupně ve funkcích zástupce přednosty pro poskytování zdravotní péče a pro výuku, vedoucího lékaře ambulance a vedoucího glaukomového centra, nyní na částečný úvazek na pozici odborného asistenta, stážisty a člena Etické komise ÚVN.

Položit dotaz

Návštevník se ptá: 1. 8. 2023
Dobrý den.
Je mi 20 let, cca rok zpět se mi stalo, že jsem měla v oku takový kousek, kde jsem neviděla - trochu jiné, než mžitky ze světla a kolem to jakoby zrnilo. Mám panické ataky, přiřazovala jsem to k psychice. Do půl hodiny to odeznělo.
Po roce to mám dnes opět, druhý den. Mám strach, že to nebude jen tak.
Asi 7 let zpět jsem měla zvýšený tlak v očích, po normálním perimetru nikdo neřešil.
Ty dva dny, co se mi to děje, mám i bolavou krční páteř. Nevím jestli to nemůže být i nerv, ten tlak, či třeba ten zákal, psychika. Nikdo ho ale v rodině neměl.
Zitra si zajdu na oční, ale mám zkrátka strach. Mám 3 měsíční holčičku, plně kolenou, takže kdybych dostala léky, abych je mohla..
Děkuji,
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Podle popisovaných obtíží je třeba pomýšlet na tzv. oftalmickou migrénu. Nejčastěji je popisováno vnímání prostoru ohraničeného chvějivou jiskřivou linií alespoň zpočátku vyplněného různě sytým výpadem zorného pole, který později řídne a zraková ostrost se také normalizuje. Subjektivní varianty vnímání toho jevu je však velmi individuální. Stav se spontánně upravuje. Kontrola očním lékařem po proběhlé příhodě zpravidla nic patologického nezjistí. Vhodná je konzultace neurologem.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 1. 8. 2023
Dobrý den. Vážený pane doktore. Mohu se zeptat na vývoj hodnot UDVA? Snad vnímám dobře, že jde číselné vyjádření o tom, jak vidí oko bez korekce zraku v porovnání se zdravým zrakem. Otázka: když se hodnota snižuje pod jedničku a přibližuje k nule, pak to znamená, že takové oko nevidí? Děkuji.
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
UDVA je zkratka používaná pro nekorigovanou zrakovou ostrost do dálky. Tu lze vyjádřit decimálně, tedy 1,0 jako normální hodnota , nebo zlomkem 6/6 respektive 5/5 jako normální hodnota, zjištěná bez nutnosti brýlové korekce, tedy naturálně. Nižší hodnoty znamenají horší centrální ostrost zrakovou. Dále se postupuje ke stanovení CDVA, tedy ostrosti zrakové s použitím brýlové korekce.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 1. 8. 2023
Dobrý den,byl mi diagnostikován zeleny zákal,v pravém oku už zúžený ocni nerv..medikace Monopost 50mikr.da se prosím nějak pomoci ??efekt kapek nepozoruji spíše mě oči bolí více .děkuji za odpověď
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Tak jako pacient s glaukomem nemusí dlouho pozorovat příznaky svého onemocnění glaukomem, tak podobně nemusí pozorovat ani efekt léčby. Důležité je, aby se podařilo onemocnění kompenzovat, a to se zjišťuje pomocí vyšetření OCT, perimetrií, oftalmoskopií a měřením nitroočního tlaku. Stav zrakových funkcí by měl být v průběhu léčby zachován, bez zhoršení vyšetřovaných parametrů. Pokud se toto nepodaří terapií jednou účinnou látkou, mění odborník terapii, případně indikuje intervenční zákrok.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 24. 7. 2023
Mám diagnostikovány zelený zákal, moje oční lékařka mě chtěla odeslat na zákrok z důvodu zvýšení očního tlaku. Mám bolesti hlavy, motání, zhoršený zrak, kapu si Betoptic a Xalacom, pokaždé mě po aplikování velmi pálí oči. Za dva měsíce mám jít na kontrolu. Děkuji za radu.
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Vzhledem k tomu, že užíváte 3 účinné látky, máte subjektivní potíže a nevyhovuje ani tolerance léčby, je úvaha o antiglaukomovem zákroku na místě. Je třeba projednat s ošetřujícím lékařem, zda jsou kompenzovany zrakové funkce, na základě příslušných vyšetření. Nemusí být indikovana přímo klasická chirurgická operace, možná bude vyhovovat laserový zákrok (SLT), CFK.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 15. 6. 2023
Zdravím,
Před 8 lety jsem zvedl těžķý předmět a od té doby pociťuji tlak v očích a více při zátěži nebo do schodů když jdu , tak je cítím více nebo když se skloním na chvíli tak vidím rozmazaně a citím nějaký čas tlak totéž když ležím a vstanu. Jinak mám další obtíže co pociťuji a to především večer ( Špatné vidění , nevolnost, závrať , jak opilý stejný pocit.) Nebo když vejdu do obchodního centra ( Tesco, Kaufland, atd.) Po chvíli vidím rozmazaně , pocituji tlak, motám se jako opilý, a vše mi připadá hrozně rychlé , když jdu okolo regálu tak je vše rozmázano jako kdybych vypil půl flašky tvrdehó alkoholu.
Na očním vyšetření mi řekli že tam nic nevydí a že Glaukom to není. Dělali mi vyšetření zatěžové, vypil jsem po ráno 1 litr vody a šel na změření a tak usoudili že Glaukom to není ale mě to nejde do hlavy , jelikož vše pociťuji z očí a citím se tahle. Ale jsem přesvědčený že je to z očí , jeliož když se citím fajn a vejdu do ochodního střediska , nebo jdu/říďím večer po chvilce se mi vše dostaví. Je to možné že je to z očí ? Děkuji
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Vaše subjektivní obtíže skutečně nemají žádnou souvislost s akutním glaukomovým záchvatem. Předpokládám, že potíže nejsou typické ani pro žádnou oční chorobu. Jiná věc je celkový zdravotní stav - např. kolísající krevní tlak, blokáda krční páteře, apod. Řešení je v kompetenci Vašeho praktického lékaře.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 14. 6. 2023
Dobrý den, glaukom mám v rodinné anamnéze a nyní pociťuji akutní příznaky glaukomu ve svých očích. Prosím mohl by jste mi poradit jak mám teď postupovat,kam mám jít jako první.? Předem děkuji za odpověď.
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Příznaky akutního záchvatu glaukomu jsou: bolest oka, případně celé poloviny hlavy, pocit tlaku v oku, zamlžené vidění, kruhy kolem světel, někdy nevolnost nebo zvracení. V takovém případě je nezbytné neprodleně lékařskou pomoc, i třeba cestou pohotovosti. Pokud jde o podezření na glaukom, je vhodné situaci řešit neakutním objednáním k očnímu lékaři, který provede příslušná vyšetření.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 3. 6. 2023
Léčím se s Glaukomem ji 20 let. Kapkama, apod poslední dobou při snizene viditelnosti vidím před sebou černé kruhy.Je to děsivé. Děkuji za odpověď.
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Dobrý den. otázka je jaká? Nevidím ve zprávě otazník. Patrně máte na mysli, co je příčinou černých kruhů? Může se jednat o změny v zorném poli, tzv. skotomy, které se mohou vyvinout v souvislosti s glaukomem.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 27. 5. 2023
Moc Vám děkuji za odpověď a za ochotu. Chápu to. Ještě mě zajímá, zda v této situaci, kdy tedy hypoteticky nepotrebuji Xalatan, mi může tento lék uškodit? Nebo zda doporučujete změnit očního lékaře nebo se ho dotázat, zda je opravdu nutné Xalatan brát?Dekuji. Je mi 36 let, tento rok se budu pokouset poprvé otěhotnět. Diky za Váš názor.
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Vzhledem ke konkrétní situaci a i Vašim plánúm otěhotnět doporučuji konzultovat Všeho specialistu o možnosti vysazení léku.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 26. 5. 2023
Děkuji za odpoved. Dnes jsem si vyzadala lékařskou zprávu a opravdu mam diagnostikovan H400 Glaukom Suspektní. Bylo mi provedeno vyšetření OCT- RNFL i GCC n.n. fu- papily i ret.cevy n.n. AP- nepravidelné difúsní výpady relativní bilat. Z- oční hypertense, Sicca sy. Opravdu byste Xalatan nedoporucil? Mam syndrom suchého počasí ka, takže Xalatan mi nevyhovuje, způsobuje mi i červené oči. Dekuji.
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Nemohu zasahovat bez vyšetření do poskytované zdravotní péče. Při komentáři nebo odpovědi na dotaz vycházíme ze Standardů Evropské glaukomové společnosti, z nichž vyplývá, že suspektní glaukom se neléčí, neboť není glaukomem. Rovněž nitrooční hypertenze se pravidelně sleduje, bez terapie, jak jsme již zmiňovali v předchozí odpovědi. Z výsledků vyšetření vyplývá , že nejsou prokázány žádné změny na OCT a terči zrakového nervu, a to je důležité. Změny popisované na perimetru (AP) jsou nespecifické pro glaukom. Sicca sy - soustředili bychom se spíše na léčbu umělými slzami. Důležité je, jaké budou výsledky kontrolních vyšetření s časovým odstupem.
Zobrazit detail dotazu
Návštevník se ptá: 26. 5. 2023
Dobry den, mam diagnostikovany Suspektní glaukom, vyšší nitrooční tlak- počáteční 26 torr, s Xalatanem 19 torr.bilat. Cca 5 měsíců pred diagnostikou jsem si zakoupila polštář z paměťové pěny Tempur. Spím na boku, nekdy mam i při probuzení zabořené oko do té paměťové pěny - může být vyšší nitrooční tlak způsobený tím novým polštářem? Také jsem obdržela nekolik dávek Ketaminu- to mohlo způsobit vyšší nitrooční tlak? Pred dvema lety jsem měla nitrooční tlak v pořádku. Děkuji za odpověď. Nedokážu určit, zda to s paměťovou pěnou je úplná hloupost nebo by to mohlo mít reálný základ....
Petr Výborný
Na otázku odpovídá:
Lék Xalatan se používá v léčbě již diagnostikovaného glaukomu, nikoliv u suspektního glaukomu, což znamená pouhé podezření na glaukom. Zvýšení nitroočního tlaku kontaktem s "paměťovým" polštářem je nepravděpodobné, již pro konfiguraci očnice. ve které je oko uloženo. Ketamin může zvyšovat nitrooční i nitrolební tlak, krátkodobě, což je popisováno zvláště při anestézii zvířat. Doporučuji prověřit diagnózu glaukomu lege artis diagnostickými metodami.
Zobrazit detail dotazu