Návštevník se ptá: 27. 3. 2024
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Před rokem jsem přišla na běžnou oční kontrolu, kde mi byl naměřen NT 26/20. (věk tehdy 50 nyní 51) Ihned mě postrašili slepotou a nasadili kapky Akistan Duo, které kapu dodnes. V rodině teta a babička VNT. Kapou bez potíží. Žádná slepota v rodině. Perimetr mám v pořádku. Máme tedy co zachraňovat, říkala lékařka... Nikdo mi nic nevysvětlí, jen mě straší. Při poslední návštěvě BNT OU 22/18 torr. Mám jít na laserovou operaci. Dioptrie se mi zlepšily. Můj dotaz zní: může být vyšší tlak z důvodu každodenní mnohahodinové práce na PC? Jsem účetní a nyní mám napilno... Druhý dotaz. Když kapky toleruji, je podle Vás nutný zákrok jen na základě tlaku? Zpráva: ODS AM pozadí: papila n, optici vitální, ohr, v niveau, exk. tempor.cd 0,6, posun CB nasálně, dévy normál. kalibru, stínice v CK s refl. bez pat. změn i v periferii.
Diagnózu mi napsali Glaucoma a po poslední návštěvě připsali chron... na dotaz proč chce paní doktorka operaci nebo co se jí nezdá mi řekla, že vzhledem k věku se jít to nelíbí a že mám vysoký NT.
Bojím se zásahu do očí, ale na druhou stranu nechci nic zanedbat. Navíc se necítím jistá, když se mi nedostává odpovědi, jen mám následovat jejich rozhodnutí.
Moc děkuji za Váš názor a přeji krásný den.
Na otázku odpovídá:
Pokud se jedná o mírně vyšší nitrooční tlak než tzv. "normální" bez glaukomových změn na terči zrakového nervu, perimetru, nálezu OCT, pak nález hodnotíme jako tzv. oční hypertenzi, nikoliv glaukom. Pacienta pravidelně sledujeme, zpravidla bez léčby. Teprve v případně detekce počínajících změn se terapie zahajuje.
Není prokázáno, že by práce na PC způsobila vysoký nitrooční tlak.
Z dotazu nevyplývá, o jaký laserový zákrok by se případně mělo jednat.