#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Návštevník se ptá: 28. 11. 2023
Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jestli je nějaká norma pro nitrooční tlak v souvislosti s krátkozrakostí? Mám de facto 16 a 11 dioptrií (10 a 8 odoperovaných + nyní se mi vrátilo 6 a 3 dioptrie), nitrooční tlak mívám kolem 10 torr (naposledy 9 a 10 torr). Na základě dalších vyšetření (perimetr a OCT) má lékařka podezření na gaukom a chce mi napsat kapky na snižování tlaku. Nicméně mi nedokázala zodpovědět otázku, jaký bych ten tlak tedy měla mít? Je nějaký rizikově nízký tlak i při krátkozrakosti?

Ještě si dovolím jednu otázku - má otužování nějaký vliv na nitrooční tlak (ve smyslu, jestli ho nemůže zvyšovat) ?

Děkuji velmi za odpověď
Na otázku odpovídá:
"Bezpečná výška nitroočního tlaku" , tedy taková, kdy jeho zvýšením nevznikne zhoršení zrakových funkcí, je individuální. Při rozhodování slouží odborníkovi vyšetření funkční i morfologické. Teprve má-li k dispozici všechny výsledky vyšetření, která jsou podle našich současných znalostí nutná pro lege artis diagnostiku, lze v konkrétním případě rozhodovat o dalším průběhu. Vyšší nitrooční tlak, než je tzv. norma, je chápán jako jeden z rizikových faktorů, a v řadě klinických průběhů onemocnění glaukomem nemusí hrát zásadní roli.
Pokud jde o další otázku "otužování". Pojem je značně nekonkrétní, v zásadě lze však konstatovat, že běžné fyzické aktivity v přiměřené míře nejsou u primárních glaukomů otevřeného úhlu kontraindikovány.