#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 29. 12. 2023

Dobrý den, jako dítě, ale prakticky až do rané dospělosti jsem měla bezvadný zrak. Na každé preventivní prohlídce jsem bez potíží přečetla i nejmenší řadu písmen. Nedokážu říci přesně od kdy, ale cca kolem 30. roku se mi začal zrak skokově zhoršovat, navíc nerovnoměrně. Nyní je mi 47 let a mám na levém oku 2 dioptrie a na pravém dokonce 4, přičemž můj oční lékař mi řekl, že mám vysoký oční tlak (26) a ten mi léčí kapkami -
Monopost- zatím příliš nezabírají! Rozdíl v obou očích ani skokové zhoršování zraku se mnou řešit nijak nehodlá, se slovy, že to tak může být a na víc nemá čas. Obě oči někdy slzí. Pravé oko častěji. Nad pravím okem mám na čelní kosti
malý výrůstek, bouličku. Můžete mi prosím poradit?
Děkuji,

website.web.zz.text.consultation_responder_name, 31. 1. 2024

K přesnému změření refrakční vady, tedy zjištění, zda a jaká je potřeba brýlová korekce, slouží v první řadě refraktometr. Doporučuji vyšetření tímto přístrojem v některé z očních optik, s následným stanovením nejvhodnější brýlové korekce, kterou odborník, optometrista, následně stanoví. V dotazu zmíněná korekce je nejspíše plusová, a myšlena na blízko, což bude jiný příběh, a sice vetchozrakost, presbyopie, přicházející s věkem.
Ke zjištění a léčení očních chorob je pak třeba vyšetření odborným očním lékařem. Léčba Monopostem je indikována u glaukomu - k zahájení léčby však nestačí zjistit mírně zvýšený nitrooční tlak, než je norma. Musí být splněn některý z dalších atributů ke stanovení takové diagnózy, tedy glaukomové změny v zorném poli, morfologické změny na OCT nebo glaukomové změny na terči zrakového nervu. Tato vyšetření poskytují nutnou a relevantní informaci také o kompenzaci nemoci, kterou konstatování "zatím příliš nezabírají" rozhodně není.
S kosmetickým kožním nálezem se obraťte nejlépe na kožní ordinaci, kde poradí, zda je nutné nebo možné odstranění výrůstku.

website.web.zz.text.ask_is_question_interesting.title

website.web.zz.text.ask_is_question_interesting.perex